Unutarnji hemoroidi su uobičajeno stanje. Razvijaju se unutar rektuma i obično nisu vidljive. U ovom članku ćemo pogledati glavne simptome unutarnjih hemoroida.

 

1. Krvarenje

 

Krvarenje je jedan od najčešćih simptoma unutarnjih hemoroida. Normalno je krv svijetlo crvena jer dolazi iz arterija i vena koje se nalaze blizu površine rektalne sluznice. Krv se može pojaviti na toaletnom papiru, u WC školjci ili u stolici.

Krvarenje kod unutarnjih hemoroida je bezbolno, što ga razlikuje od drugih analnih bolesti poput analnih fisura, gdje je krvarenje praćeno bolovima. Iako krvarenje obično nije obilno, ono može biti dovoljno da zabrine bolesnika. U rijetkim slučajevima krvarenje može biti jače i dovesti do anemije, osobito ako se ne poduzmu mjere liječenja.

Kod krvarenja iz unutarnjih hemoroida važno je isključiti druga ozbiljna stanja poput kolorektalnog raka, polipa ili upalne bolesti crijeva. U tu svrhu preporuča se konzultirati liječnika i provesti odgovarajuće dijagnostičke pretrage poput kolonoskopije ili sigmoidoskopije.

 

Uzroci krvarenja

 

Jedan od glavnih uzroka krvarenja je naprezanje tijekom pražnjenja crijeva, koje uzrokuje pucanje osjetljivih krvnih žila u hemoroidima. Kako biste smanjili rizik od krvarenja, važno je redovito odlaziti na zahod i izbjegavati zatvor. To se može postići unosom hrane bogate vlaknima, pijenjem dovoljno vode i izbjegavanjem dugotrajnog sjedenja na WC školjki.

 

2. Bol i nelagoda

 

Bol i nelagoda kod unutarnjih hemoroida rjeđi su simptomi, ali se mogu pojaviti u određenim slučajevima. Obično unutarnji hemoroidi ne uzrokuju bol jer se nalaze u rektumu, gdje nema receptora za bol. Međutim, kada se unutarnji hemoroidi znatno povećaju ili ispadnu (prolabiraju) kroz anus, mogu postati bolni.

 

Uzroci boli

 

Prolaps

Prolaps nastaje kada se unutarnji hemoroidi pomaknu izvan anusa, što može dovesti do iritacije i upale. U teškim slučajevima, prolapsirani hemoroidi mogu biti stisnuti analnim sfinkterom, što dovodi do gušenja cirkulacije krvi u njima i uzrokuje jaku bol.

 

Tromboza

Tromboza nastaje kada se krvni ugrušak formira u hemoroidu, što uzrokuje iznenadnu i intenzivnu bol. Ova vrsta boli je češća kod vanjskih hemoroida, no može se dogoditi i kod unutarnjih hemoroida ako prolabiraju.

 

Nelagoda i povezani simptomi

 

Nelagoda kod unutarnjih hemoroida može se manifestirati kao osjećaj punoće ili pritiska u rektalnom području. Ovu nelagodu često pogoršava sjedenje, osobito tijekom dugog razdoblja. Neki ljudi imaju osjećaj stranog tijela u rektumu, što može biti vrlo neugodno.

Osjećaju nelagode može pridonijeti i upala hemoroida. Upaljeni hemoroidi mogu izazvati svrbež i iritaciju, dodatno komplicirajući stanje.

 

Nelagoda i povezani simptomi

 

Kako se nositi s boli i nelagodom

 

Vruće sjedeće kupke

Tople sjedeće kupke mogu pomoći u ublažavanju boli i smanjenju upale. Lokalne umrtvljujuće kreme i čepići također mogu biti od pomoći.

 

Medicinska intervencija

U slučajevima jake boli i tromboze može biti potrebna medicinska intervencija. Liječnici mogu ukloniti ugrušak ili ponuditi minimalno invazivne postupke poput podvezivanja hemoroida gumenom vrpcom ili skleroterapije.

 

3. Svrbež i iritacija

 

Svrbež i iritacija uobičajeni su simptomi unutarnjih hemoroida. Mogu biti posebno neugodni i često uzrokuju značajnu nelagodu. Ovi simptomi nastaju zbog različitih čimbenika koji uzrokuju upalu i iritaciju nježne sluznice rektuma i anusa.

 

Uzroci svrbeža i iritacije

 

Upala

Upaljeni hemoroidi mogu lučiti sluz koja iritira kožu oko anusa. Ova sluz može uzrokovati osjećaj svrbeža, osobito ako se ostavi na koži dulje vrijeme.

 

Istek

Još jedan čimbenik koji pridonosi svrbežu je često izlučivanje malih količina stolice. To se može dogoditi s unutarnjim hemoroidima, koji uzrokuju nedovoljno zatvaranje anusa, dopuštajući malim količinama fekalnog materijala da prođu i iritiraju kožu.

 

Komplikacije

 

Svrbež i iritacija mogu dovesti do učestalog češanja zahvaćenog područja, što pogoršava upalu i može izazvati sekundarne infekcije. To dodatno povećava tegobe i može zakomplicirati liječenje hemoroida.

 

Kako se nositi sa svrbežom i iritacijom

 

Pravilna higijena

Za ublažavanje svrbeža i iritacije unutarnjih hemoroida važno je održavati dobru higijenu. Preporučuje se nježno čišćenje anusa toplom vodom i mekom krpom nakon pražnjenja crijeva, izbjegavajući korištenje sapuna koji može isušiti i iritirati kožu. Korištenje vlažnih maramica bez alkohola također može biti od pomoći.

 

Masti i kreme

Lokalne kreme i masti koje sadrže hidrokortizon ili druge protuupalne sastojke smanjuju upalu i svrbež, pružajući privremeno olakšanje.

 

4. Osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva

 

Osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva jedan je od neugodnijih simptoma unutarnjih hemoroida.

 

Razlozi za njegov izgled

 

Fizička prisutnost hemoroida

Povećani hemoroidi mogu stvoriti osjećaj da ima nečeg stranog u rektumu, što onemogućuje potpuno pražnjenje. To je zbog pritiska koji hemoroidi vrše na stijenku rektuma.

 

Prolaps hemoroida

U slučajevima prolapsa (kada hemoroidi strše kroz anus) osjećaj nepotpunog pražnjenja može biti još izraženiji. Prolaps hemoroida može izazvati osjećaj blokade u rektumu, što rezultira ponovljenim pokušajima pražnjenja crijeva.

 

Upala i oteklina

Upala i oticanje hemoroida također mogu pridonijeti osjećaju nepotpunog pražnjenja. Upalni proces može stvoriti dodatni pritisak na rektalno područje i uzrokovati nelagodu.

 

Komplikacije

 

Osjećaj nepotpunog pražnjenja može dovesti do pretjeranog naprezanja i pritiska tijekom pražnjenja crijeva. To može pogoršati stanje hemoroida i povećati rizik od daljnjih komplikacija kao što su analne fisure ili sekundarne infekcije.

 

Metode olakšanja

 

Kako biste smanjili osjećaj nepotpunog pražnjenja, važno je pridržavati se nekih osnovnih preporuka:

  • Prehrana bogata vlaknima: konzumacija hrane bogate vlaknima, kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice, može pomoći da stolica bude mekana i lakše prođe kroz rektum;
  • Hidratacija: Pijenje dovoljno vode također je važno za sprječavanje zatvora i olakšavanje pražnjenja crijeva;
  • Izbjegavanje naprezanja tijekom pražnjenja crijeva;
  • Tjelesna aktivnost: Redovita tjelesna aktivnost može poboljšati peristaltiku crijeva i olakšati pražnjenje crijeva;
  • Medicinske intervencije: U nekim slučajevima može biti potrebna medicinska intervencija, kao što su minimalno invazivni postupci za uklanjanje hemoroida ili drugi tretmani koje preporučuje liječnik.

 

5. Prolaps hemoroida

 

Protruzija unutarnjih hemoroida kroz anus je stanje poznato kao prolaps. To može biti vrlo neugodno i dovesti do dodatnih simptoma i komplikacija. Prolapsirani hemoroidi mogu varirati u težini i stupnju pomaka, što utječe na simptome i potrebno liječenje.

 

Stupnjevi prolapsa

 

Prolaps unutarnjih hemoroida općenito se klasificira u četiri stupnja, ovisno o težini:

  1. Prvi stupanj: hemoroidi ostaju unutar rektuma i ne strše kroz anus;
  2. Drugi stupanj: Hemoroidi strše kroz anus tijekom defekacije, ali se nakon toga sami povlače;
  3. Treći stupanj: Hemoroidi strše kroz anus tijekom defekacije i zahtijevaju ručno vraćanje;
  4. Četvrti stupanj: Hemoroidi su trajno izbočeni i ne mogu se poništiti.

 

Simptomi prolapsa

 

Bol

Prolapsirani hemoroidi mogu biti bolni, osobito kada ih pritisne analni sfinkter.

 

Krvarenje

Krvarenje može biti intenzivnije kada su hemoroidi prolabirali.

 

Svrbež i iritacija

Hemoroidi koji ostaju izvan anusa mogu izazvati svrbež i iritaciju kože oko anusa.

 

Osjećaj stranog tijela u rektalnom području

Prolapsirani hemoroidi mogu uzrokovati osjećaj stranog tijela u rektalnom području.

 

Komplikacije

 

Prolapsirani hemoroidi mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se ne liječe. Kompresija hemoroida analnim sfinkterom može uzrokovati gušenje cirkulacije krvi, što dovodi do tromboze ili nekroze. Ovo stanje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

 

Liječenje prolapsa hemoroida

 

Liječenje prolapsa hemoroida može varirati ovisno o opsegu prolapsa i težini simptoma. Neke od mogućnosti uključuju:

  • Minimalno invazivni postupci: Postupci poput podvezivanja gumenim prstenom, skleroterapije ili infracrvene koagulacije mogu pomoći smanjiti veličinu hemoroida i spriječiti prolaps;
  • Kirurgija: U teškim slučajevima, posebno kod četvrtog stupnja prolapsa, može biti potrebna hemoroidektomija - kirurško uklanjanje hemoroida.;
  • Samopomoć: Održavanje dobre higijene, korištenje toplih kupki i izbjegavanje dugotrajnog sjedenja mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

 

6. Istjecanje sluznog sekreta

 

Sluzavi iscjedak je simptom koji se često povezuje s unutarnjim hemoroidima. Ovaj simptom može biti izrazito neugodan i dovesti do dodatne iritacije anusa i okolne kože. Iscjedak sluzi također može biti znak upale ili iritacije u rektalnom području.

 

Razlozi prisutnosti sluzavog iscjedka

 

Glavni uzrok sluzavog iscjetka kod unutarnjih hemoroida je upala hemoroidnog tkiva. Kada se hemoroidi upale, mogu proizvesti i otpustiti sluz koja otječe iz rektuma i van kroz anus. Ova sluz može izazvati osjećaj vlažnosti i pridonijeti osjećaju iritacije i svrbeža.

 

Simptomi

 

Sluzavi iscjedak može biti popraćen nizom drugih simptoma, uključujući:

  • Vlaga: stalni osjećaj vlage oko anusa može biti izuzetno neugodan i dovesti do pucanja kože;
  • Svrbež i iritacija: sluz u dodiru s kožom može izazvati svrbež i iritaciju, što može pogoršati stanje hemoroida;
  • Osjećaj nepotpunog pražnjenja: Stalno curenje sluzi može pridonijeti osjećaju nepotpunog pražnjenja crijeva.

 

Komplikacije

 

Ako se sluzavi iscjedak ne liječi, može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što je infekcija anusa ili okolne kože. Stalna prisutnost vlage stvara povoljne uvjete za razvoj bakterija i gljivica, što može izazvati dodatne probleme.

 

Kako se snaći

 

Održavanje dobre higijene

Redovito čišćenje anusa toplom vodom i mekom krpom može pomoći u uklanjanju viška sluzi i spriječiti iritaciju. Korištenje vlažnih maramica bez alkohola također može biti od pomoći.

 

Izbjegavanje iritansa i proizvoda

Korištenje nježnih higijenskih proizvoda bez mirisa može spriječiti daljnju iritaciju kože.

 

Lokalni tretmani

Primjena krema i masti koje sadrže protuupalne i umirujuće sastojke može pomoći u smanjenju upale i izlučivanja sluzi.

 

Liječničko savjetovanje

U slučaju dugotrajnog ili obilnog izlučivanja sluzi, važno je konzultirati liječnika. Oni mogu preporučiti odgovarajuće liječenje, koje može uključivati ​​lijekove ili minimalno invazivne postupke za liječenje hemoroida.

 

7. Edem i oteklina

 

Oteklina i oteklina uobičajeni su simptomi unutarnjih hemoroida. Obično su posljedica upale i povećanog pritiska na venski sustav u rektalnom području.

 

Uzroci edema i oteklina

 

Glavni uzroci edema i oteklina kod unutarnjih hemoroida su:

  • Upala: Upala hemoroida dovodi do nakupljanja tekućine u tkivima, što uzrokuje oticanje. Upala može biti uzrokovana kroničnim naprezanjem tijekom pražnjenja crijeva, zatvorom ili proljevom;
  • Povećan venski tlak: Dugotrajno sjedenje, prekomjerna težina i trudnoća mogu povećati pritisak na vene u rektalnom području, uzrokujući povećanje i oticanje hemoroida;
  • Zatvor i proljev: Kronični zatvor i proljev mogu povećati pritisak na rektalne vene, što dovodi do upale i oticanja. Tvrda ili premekana stolica također može uzrokovati traumu hemoroidima.

 

Simptomi

 

Oticanje i oticanje unutarnjih hemoroida može se manifestirati sljedećim simptomima:

  • Osjećaj pritiska: Osjećaj pritiska u rektalnom području je čest i može uzrokovati nelagodu prilikom sjedenja ili hodanja;
  • Bol: Natečeni hemoroidi mogu uzrokovati bol, osobito ako su hemoroidi trombozirani;
  • Povećani hemoroidi: Kada nateknu, hemoroidi mogu postati vidljivo veći, što može uzrokovati osjećaj punoće ili prisutnost stranog tijela u anusu.

 

Komplikacije

 

Tromboza

Kada oteklina uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka u hemoroidima, može se razviti tromboza koja uzrokuje jaku bol i zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

 

Ulceracije (čirevi)

Konstantno oticanje i upala mogu dovesti do ulceracija (ranica) hemoroida, što povećava rizik od infekcije.

 

Liječenje

 

  • Hladni oblozi;
  • Protuupalni lijekovi: Uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova može smanjiti upalu i oteklinu.
  • Održavajte dobru higijenu: Redovito čišćenje anusa toplom vodom i mekom krpom može pomoći u smanjenju nadraženosti i oteklina;
  • Promjene u prehrani: Konzumiranje hrane bogate vlaknima i pijenje dovoljno vode može spriječiti zatvor i smanjiti pritisak na hemoroide.

 

8. Neudobnost pri sjedenju

 

Čest simptom koji može značajno utjecati na svakodnevni život i radnu sposobnost oboljelih osoba.

 

Neudobnost pri sjedenju

 

Uzroci nelagode pri sjedenju

 

Neudobnost pri sjedenju uglavnom je posljedica pritiska koji se vrši na hemoroide u rektalnom području. Unutarnji hemoroidi mogu postati bolni i osjetljivi kada se upale ili povećaju. Pritisak sjedenja na ova upaljena tkiva može uzrokovati bol i nelagodu.

  • Upala i oticanje: upala hemoroida uzrokuje oticanje, što sjedenje može učiniti neudobnim i bolnim. Oteklina povećava pritisak na živčane završetke u rektumu, što dovodi do nelagode;
  • Prolapsirani hemoroidi: Kada unutarnji hemoroidi prolabiraju i ispadnu kroz anus, mogu postati još osjetljiviji i podložniji pritisku tijekom sjedenja;
  • Tromboza: Stvaranje krvnih ugrušaka u hemoroidima (tromboza) može uzrokovati intenzivnu bol i nelagodu pri sjedenju. Tromboza dovodi do značajnog povećanja hemoroida i dodatnog pritiska na rektalno područje.

 

Komplikacije

 

Dugotrajna nelagoda pri sjedenju može dovesti do sekundarnih problema, kao što su:

  • Smanjena radna sposobnost: Osobe koje osjećaju jaku nelagodu pri sjedenju mogu imati poteškoća u obavljanju svakodnevnih obaveza, osobito ako njihov posao zahtijeva dugo sjedenje;
  • Psihički stres: Konstantna nelagoda može dovesti do stresa i tjeskobe, što dodatno narušava kvalitetu života.

 

Metode za ublažavanje nelagode

 

Korištenje posebnih jastuka

Jastuci u obliku krafne ili druga posebna sjedala mogu smanjiti pritisak na hemoroide i ublažiti bol pri sjedenju.

 

Česti prekidi

Česti odmori i izbjegavanje dugotrajnog sjedenja mogu pomoći u smanjenju pritiska na rektalno područje.

 

Vruće sjedeće kupke

Tople sjedeće kupke mogu smanjiti upalu i olakšati nelagodu povezanu s hemoroidima. Ovo se može raditi nekoliko puta dnevno za bolje rezultate.

 

Liječenje

U slučajevima jake nelagode, liječnik može propisati lijekove ili preporučiti minimalno invazivne postupke za liječenje hemoroida.

 

9. Loš miris

 

Neprijatan miris je rjeđe raspravljan, ali ništa manje važan simptom unutarnjih hemoroida. To može biti izvor znatne nelagode i neugodnosti. Loš zadah obično je uzrokovan kombinacijom čimbenika, uključujući curenje sluzi, fekalnu kontaminaciju i infekcije.

 

Razlozi za pojavu neugodnog mirisa

 

Ispuštanje sluzi

Unutarnji hemoroidi mogu lučiti sluz koja nakupljanjem oko anusa može uzrokovati neugodan miris. Sluz može uhvatiti bakterije i druge mikroorganizme koji pridonose mirisu.

 

Nepotpuno čišćenje

Istjecanje male količine fekalnog materijala zbog nepotpunog zatvaranja anusa može dovesti do kontaminacije i neugodnog mirisa. To je osobito uobičajeno kod većih hemoroida ili onih koji su prolabirali.

 

Infekcije

Upala i ranice povezane s hemoroidima mogu postati ulazna točka za bakterije, što dovodi do infekcija. Infekcije mogu uzrokovati neugodan zadah, osobito ako se ne liječe odmah.

 

Simptomi i komplikacije

 

Neugodan miris mogu pratiti i drugi simptomi poput svrbeža, iritacije i upale. Ako je miris povezan s infekcijom, mogu se pojaviti i bol, crvenilo i oteklina oko anusa. U teškim slučajevima infekcija se može proširiti i dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

 

Kako se snaći

 

  • Održavajte dobru higijenu: Redovito i temeljito čišćenje analnog područja toplom vodom i blagim sapunom može pomoći u uklanjanju sluzi i nečistoća. Preporuča se izbjegavati agresivne ili mirisne proizvode;
  • Korištenje vlažnih maramica: Vlažne maramice bez alkohola mogu biti korisne za čišćenje nakon pražnjenja crijeva i održavanje područja suhim i čistim;
  • Lokalni antiseptici: Primjena lokalnih antiseptičkih krema ili masti može spriječiti infekcije i smanjiti neugodan miris;
  • Liječničko savjetovanje: Ako je neugodan miris povezan s dugotrajnom ili teškom infekcijom, važno je posavjetovati se s liječnikom. Liječnik može propisati antibiotike ili druge odgovarajuće tretmane;
  • Izbjegavanje dugotrajnog sjedenja: Dugotrajno sjedenje može povećati pritisak na hemoroide i pogoršati stanje. Redovito ustajanje i hodanje može pomoći u smanjenju ovog pritiska.

 

10. Osjećaj napetosti

 

Osjećaj napetosti u rektalnom području čest je simptom unutarnjih hemoroida. Ovaj osjećaj može biti vrlo neugodan i utjecati na svakodnevni život oboljelih. Napetost je često povezana s prisutnošću povećanih hemoroida i upale u rektumu.

 

Uzroci napetosti

 

Povećani hemoroidi

Kada se unutarnji hemoroidi povećaju, mogu stvoriti osjećaj pritiska ili napetosti u rektumu. Ovaj pritisak nastaje zbog proširenih krvnih žila i okolnog tkiva koje ispunjava prostor u rektumu.

 

Prolaps hemoroida

U težim slučajevima, kada hemoroidi prolabiraju (izboče kroz anus), mogu uzrokovati osjećaj napetosti i pritiska, što može biti posebno izraženo tijekom pražnjenja crijeva.

 

Upala

Upala hemoroidalnog tkiva može dovesti do oticanja i povećane napetosti u rektalnom području. Upalni proces povećava volumen hemoroida i uzrokuje nelagodu.

 

Simptomi i senzacije

 

Osjećaj napetosti može biti popraćen nizom simptoma, uključujući:

  • Stalni osjećaj sitosti;
  • Osjećaj pritiska: Ovaj se osjećaj može pojačati tijekom sjedenja, hodanja ili fizičkog napora;
  • Potreba za čestim pražnjenjem crijeva: Osjećaj napetosti može dovesti do čestih pokušaja pražnjenja crijeva, ali to ne ublažava u potpunosti nelagodu.

 

Komplikacije

 

Zatvor

Konstantan pritisak može otežati pražnjenje crijeva, što dovodi do zatvora i dodatne nelagode.

 

Prolaps

Dugotrajno naprezanje može povećati rizik od prolapsa hemoroida, što može zahtijevati liječničku intervenciju.

 

Liječenje

 

Za smanjenje osjećaja napetosti kod unutarnjih hemoroida mogu se primijeniti sljedeće metode:

  • Prehrana bogata vlaknima;
  • Hidratacija: pijenje dovoljno vode pomaže spriječiti zatvor i olakšati prolaz stolice;
  • Tjelesna aktivnost: Redovita tjelesna aktivnost poboljšava peristaltiku crijeva i smanjuje osjećaj napetosti;
  • Tople kupke: Tople kupke mogu pomoći u ublažavanju napetosti i upale;
  • Lokalne kreme: Korištenje lokalnih protuupalnih i umirujućih krema može smanjiti upalu i napetost.

 

Zaključak

 

Unutarnji hemoroidi mogu izazvati različite simptome koji mogu biti vrlo neugodni. Prepoznavanje ovih simptoma važno je za brzo liječenje i olakšanje stanja. Ako osjetite bilo koji od navedenih simptoma, obratite se liječniku za odgovarajuće liječenje i preporuke. Održavanje zdravog načina života i dobre higijene također mogu pomoći u prevenciji i liječenju unutarnjih hemoroida.

 

IZVORI:

1. Webmd: Hemorrhoids: Symptoms, Causes, and Treatment (25.05.2024)
2. Healthline: Causes of Hemorrhoids and Tips for Prevention (25.05.2024)
3. Mayo Clinic: Hemorrhoids: Symptoms (25.05.2024)