Vanjski hemoroidi su proširene vene koje se nalaze ispod kože oko anusa. Razlikuju se od unutarnjih hemoroida po položaju i simptomima. Vanjski hemoroidi nastaju s vanjske strane analnog kanala i mogu se lako vidjeti i opipati. Obično su mekani na dodir, ali u slučajevima tromboze, kada se u veni stvori krvni ugrušak, mogu postati tvrdi i vrlo bolni.

U ovom članku ćemo se osvrnuti na metode liječenja vanjskih hemoroida - kućne lijekove, lijekove i medicinske postupke, kao i preventivne mjere koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma i spriječiti njihovo ponovno pojavljivanje.

 

1. Liječenje vanjskih hemoroida domaćim lijekovima

 

Kućni lijekovi za vanjske hemoroide često se koriste kao prva linija terapije zbog njihove dostupnosti i niske cijene. Oni mogu značajno ublažiti simptome i pomoći u upravljanju nelagodom.

 

1. Tople sjedeće kupke

Tople sjedeće kupke učinkovita su metoda za ublažavanje boli i smanjenje upale. Oni pomažu povećati cirkulaciju krvi u analnom području, što pomaže u smanjenju oteklina. Važno je da voda bude topla, a ne vruća, kako bi se izbjegla daljnja iritacija kože. Uzmite tople sjedeće kupke 2-3 puta dnevno po 15-20 minuta.

 

2. Primjena hladnih obloga

Primjena hladnog obloga na 10-15 minuta može smanjiti upalu i osjećaj svrbeža. Preporuča se korištenje čiste krpe ili posebnih vrećica s ledom kako bi se izbjegao izravan kontakt leda s kožom koji može uzrokovati opekline.

 

3. Korištenje mokrih ručnika umjesto toaletnog papira

Korištenje vlažnih maramica umjesto toaletnog papira korisno je jer su nježnije za kožu i sprječavaju daljnju iritaciju. Vlažne maramice trebaju biti bez mirisa i alkohola kako ne bi iritirale osjetljivu kožu oko anusa. Mogu se koristiti nakon svakog pražnjenja crijeva.

 

4. Održavanje dobre higijene

Održavanje dobre higijene ključno je za sprječavanje infekcija i daljnjih komplikacija. Analno područje treba pažljivo oprati toplom vodom nakon svake nužde. Izbjegavajte korištenje sapuna i proizvoda s mirisima koji mogu izazvati iritaciju. Sušenje treba biti pažljivo, laganim tapkanjem, a ne trljanjem.

 

5. Promjene u prehrani

Uključivanje više vlakana u prehranu može pomoći omekšati stolicu i olakšati njeno izbacivanje, čime se smanjuje stres na hemoroide. Jedite više voća, povrća, cjelovitih žitarica i drugih izvora vlakana. Pijenje dovoljno vode također je važno kako biste ostali hidrirani i spriječili zatvor.

 

6. Vježbe i tjelesna aktivnost

Redovita tjelesna aktivnost pomaže poboljšati cirkulaciju krvi i smanjiti rizik od zatvora. Lagane vježbe, poput hodanja, plivanja i istezanja, mogu biti osobito korisne.

 

2. Liječenje vanjskih hemoroida lijekovima

 

Medicinsko liječenje vanjskih hemoroida često je sljedeći korak ako kućni lijekovi ne daju dovoljno olakšanja. Postoje različite vrste lijekova koji se mogu koristiti za ublažavanje simptoma i liječenje vanjskih hemoroida.

 

Topikalne kreme i masti

 

Lokalne kreme i masti naširoko se koriste za ublažavanje boli, svrbeža i upala povezanih s vanjskim hemoroidima. Mogu sadržavati različite aktivne sastojke:

  • Hidrokortizon: kortikosteroid koji smanjuje upalu i ublažava svrbež;
  • Lidokain: lokalni anestetik koji ublažava bol i nelagodu;
  • Hamamelis: prirodno protuupalno sredstvo koje pomaže u smanjenju oteklina i svrbeža.

 

Ovi proizvodi se nanose izravno na oboljelo mjesto nekoliko puta dnevno, ovisno o uputama liječnika ili uputama na pakiranju.

 

Topikalne kreme i masti

 

Sredstva protiv bolova

 

Sredstva za ublažavanje bolova kao što su acetaminofen (Tylenol) i ibuprofen (Advil) mogu se koristiti za ublažavanje boli i smanjenje upale. Ovi lijekovi posebno su korisni kod tromboziranih hemoroida, gdje bol može biti intenzivna. Treba ih uzimati prema dozama koje su preporučene na pakiranju ili koje je propisao liječnik.

 

Venotonici

 

Venotonici su skupina lijekova koji poboljšavaju tonus i elastičnost vena, a istovremeno smanjuju vensku kongestiju. Mogu se koristiti za liječenje hemoroida i drugih bolesti vena. Jedan od često korištenih venotonika je diosmin.

 

Laksativi

 

Laksativi mogu biti od pomoći osobama koje pate od zatvora. Pomažu omekšati stolicu i olakšati njezin odlazak. Postoje različite vrste laksativa, uključujući:

  • Osmotski laksativi: uvlače vodu u crijeva, što omekšava stolicu i potiče defekaciju;
  • Stimulansi: Potiču kontrakcije mišića u crijevima, što pomaže u kretanju stolice.

 

3. Liječenje vanjskih hemoroida medicinskim postupcima

 

Ako konzervativne metode i medicinsko liječenje ne daju željeni učinak, za liječenje vanjskih hemoroida mogu se razmotriti različiti medicinski postupci. Ove postupke obično provode stručnjaci i mogu pružiti dugotrajnije olakšanje simptoma.

 

Podvezivanje gumenom trakom

Podvezivanje gumenom trakom je minimalno invazivna procedura u kojoj se mala gumena traka postavlja oko baze hemoroida. To prekida njegovu opskrbu krvlju, uzrokujući da se hemoroid smanji i otpadne nakon nekoliko dana. Zahvat je relativno bezbolan i ima visok postotak uspješnosti.

 

Skleroterapija

Skleroterapija je postupak u kojem se kemijska otopina ubrizgava u hemoroide. Ova otopina uzrokuje smanjenje i sušenje hemoroida. Skleroterapija je učinkovita u liječenju malih do srednje velikih hemoroida i može se provoditi ambulantno. Rizik od komplikacija je nizak, ali može biti potrebno ponovno liječenje.

 

Laserska terapija

Laserska terapija koristi lasersku zraku za koagulaciju krvnih žila u hemoroidima. Ovaj postupak uzrokuje smanjenje i nestanak hemoroida. Laserska terapija je minimalno invazivna i ima kratko razdoblje oporavka. Pogodan je za pacijente koji traže brzo olakšanje uz minimalnu nelagodu.

 

Infracrvena koagulacija

Infracrvena koagulacija je metoda koja koristi infracrveno svjetlo za koagulaciju krvnih žila u hemoroidima. Postupak je brz i učinkovit za liječenje malih do srednje velikih hemoroida. Može se provoditi u ambulantnim uvjetima i ima minimalne nuspojave.

 

Kirurško uklanjanje

U teškim slučajevima, kada druge metode nisu učinkovite, može biti potrebno kirurško uklanjanje hemoroida. Hemoroidektomija je kirurški zahvat u kojem se hemoroidi u potpunosti uklanjaju. Ovaj zahvat se izvodi u općoj ili lokalnoj anesteziji. Iako je to najinvazivnija opcija, nudi najdugotrajnije rezultate i prikladna je za teške slučajeve.

 

4. Prevencija

 

Prevencija vanjskih hemoroida ključna je kako bi se spriječio razvoj i ponovna pojava simptoma.

Slijedeći nekoliko jednostavnih koraka možete značajno smanjiti rizik i pomoći u održavanju zdravog načina života:

  • Održavanje zdrave prehrane: uključujući hranu bogatu vlaknima kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke;
  • Pijenje dovoljno vode: pokušajte piti oko 2 litre vode dnevno;
  • Redovita tjelesna aktivnost s laganim vježbama kao što su plivanje i hodanje;
  • Izbjegavanje dugotrajnog sjedenja;
  • Izbjegavanje naprezanja tijekom pražnjenja crijeva;
  • Pravilna higijena: koristiti vlažne ručnike bez mirisa i alkohola ili pranje toplom vodom nakon defekacije;
  • Izbjegavajte podizanje teških predmeta i vježbe snage.

 

Prevencija

 

5. Kada se obratiti liječniku?

 

Iako se mnogi slučajevi vanjskih hemoroida mogu uspješno liječiti kućnim lijekovima i lijekovima koji se izdaju bez recepta, postoje situacije u kojima je potrebno konzultirati liječnika. Pravovremena liječnička pomoć može spriječiti komplikacije i omogućiti učinkovitije liječenje.

 

Jaka bol i nelagoda

Ako osjećate jaku bol i nelagodu koja se ne ublažava kućnim lijekovima ili lijekovima protiv bolova koji se izdaju bez recepta, važno je konzultirati se s liječnikom. Jaka bol može biti znak tromboziranog hemoroida ili druge ozbiljne medicinske situacije koja zahtijeva hitnu pomoć.

 

Obilno krvarenje

Obilno krvarenje iz anusa ili u stolici ozbiljan je simptom koji zahtijeva liječničku procjenu. Krvarenje može biti znak teške upale, infekcije ili drugih zdravstvenih problema koji zahtijevaju dijagnostiku i liječenje od strane stručnjaka.

 

Nedostatak poboljšanja simptoma

Ako se simptomi hemoroida ne poboljšaju nakon dva tjedna kućnog liječenja, trebate se posavjetovati s liječnikom. Nedostatak poboljšanja može značiti da je stanje ozbiljnije i zahtijeva specijaliziranije liječenje.

 

Jaka oteklina i upala

Upala može biti znak infekcije ili druge komplikacije koju treba procijeniti i liječiti stručnjak.

 

Promjene u učestalosti pražnjenja crijeva i stolice

Promjene u učestalosti, obliku ili konzistenciji stolice koje traju dulje od nekoliko dana također zahtijevaju konzultacije s liječnikom. Ove promjene mogu biti simptomi ozbiljnijih stanja, uključujući rak debelog crijeva ili druge bolesti crijeva.

 

Popratni simptomi

Ako osjetite dodatne simptome poput vrućice, slabosti, neobjašnjivog gubitka težine ili anemije, trebate se odmah obratiti liječniku. Ovi simptomi mogu biti povezani s ozbiljnijim zdravstvenim stanjima i zahtijevaju hitnu liječničku procjenu.

 

Zaključak

 

Liječenje vanjskih hemoroida može uključivati ​​različite metode, od kućnih lijekova i lijekova do specijaliziranih medicinskih postupaka. U težim slučajevima ili ako se simptomi ne poboljšaju, pravovremena konzultacija s liječnikom je neophodna za ispravnu dijagnozu i učinkovito liječenje.

 

IZVORI:

1. WebMD: Hemorrhoids: Symptoms, Causes, and Treatment (25.05.2024)
2. Healthline: Causes of Hemorrhoids and Tips for Prevention (25.05.2024)
3. Mayo Clinic: Hemorrhoids: Symptoms (25.05.2024)