Unutarnji hemoroidi su vrsta proširenih vena koje se nalaze unutar rektuma. Iako su vanjski hemoroidi uočljiviji i bolniji, unutarnji hemoroidi također mogu uzrokovati značajnu nelagodu i zdravstvene probleme ako se ne liječe na vrijeme.

U ovom članku ćemo detaljno razmotriti najučinkovitije metode njihovog liječenja.

 

1. Kućne metode liječenja unutarnjih hemoroida

 

Liječenje unutarnjih hemoroida često počinje kućnim lijekovima koji mogu ublažiti simptome i spriječiti pogoršanje stanja. Ove metode su pristupačne, jednostavne za primjenu, a mogu biti iznimno učinkovite kod blažih oblika hemoroida.

Evo nekih od najpopularnijih i provjerenih kućnih lijekova:

 

Dobra hidratacija

Održavanje dobre hidratacije ključni je čimbenik u borbi protiv zatvora, koji je glavni uzrok unutarnjih hemoroida. Pijenje dovoljno vode pomaže u omekšavanju stolice i njenom lakšem prolasku kroz crijeva. Preporučamo piti najmanje 8 čaša vode dnevno (oko 2 litre).

 

Prehrana bogata vlaknima

Vlakna povećavaju volumen i mekoću stolice, što olakšava izlazak i smanjuje potrebu za naprezanjem tijekom pražnjenja crijeva. Prehrambeni izvori vlakana uključuju voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke i orašaste plodove. Ponekad može biti potrebno dodati vlakna u obliku dodataka prehrani.

 

Prehrana bogata vlaknima

 

Tople kupke

Tople kupke, također poznate kao sjedeće kupke, mogu pružiti značajno olakšanje od simptoma unutarnjih hemoroida. Namakanje u toploj vodi 15-20 minuta nekoliko puta dnevno pomaže smanjiti upalu i ublažiti bol i nelagodu. Epsom sol (magnezijev sulfat) može se dodati u vodu za dodatni učinak.

 

Lokalna sredstva - kreme, masti, supozitoriji

Proizvodi koji sadrže hidrokortizon ili lidokain mogu smanjiti upalu i bol. Pažljivo slijedite upute za uporabu.

 

Održavanje dobre higijene

Održavanje dobre analne higijene važno je za sprječavanje daljnje iritacije i infekcija. Nakon pražnjenja crijeva koristite vlažne maramice umjesto suhog toaletnog papira. Izbjegavajte proizvode s mirisima i alkoholom koji mogu iritirati kožu.

 

Oblozi s ledom

Primjena ledenih obloga može pomoći u smanjenju otekline i ublažiti bol. Obloge treba stavljati oko 10-15 minuta nekoliko puta dnevno. Važno je koristiti ručnik ili neki drugi posredni materijal između leda i kože kako biste izbjegli izravan kontakt i ozebline.

 

Tjelesne vježbe

Redovita tjelesna aktivnost poboljšava cirkulaciju krvi i podržava zdrav probavni sustav. Izbjegavajte vježbe koje uključuju dizanje teških tereta ili pretjerano naprezanje jer to može pogoršati simptome.

 

Izbjegavanje dugotrajnog sjedenja

Dugotrajno sjedenje, osobito na tvrdim površinama, može povećati pritisak na vene u analnom području. Ako vaš posao zahtijeva dugotrajno sjedenje, često se odmarajte i šetajte kako biste potaknuli cirkulaciju. Korištenje mekanog jastuka ili posebnog jastučića za hemoroide također može pomoći.

 

Izbjegavanje dugotrajnog sjedenja

 

Aromaterapija i biljni lijekovi

Određeni biljni lijekovi i eterična ulja mogu olakšati simptome unutarnjih hemoroida. Kamilica, hamamelis, stolisnik, lješnjak i ulje čajevca imaju protuupalna i umirujuća svojstva.

 

Kućni lijekovi za unutarnje hemoroide mogu biti iznimno učinkoviti u blagim slučajevima i kao potporna terapija. Međutim, ako se simptomi ne poboljšaju ili se pogoršaju, važno je potražiti liječničku pomoć radi daljnje procjene i liječenja.

 

2. Medicinsko liječenje unutarnjih hemoroida

 

Medicinsko liječenje unutarnjih hemoroida može biti potrebno kada domaći lijekovi nisu dovoljni za ublažavanje simptoma ili kada su hemoroidi uznapredovali. Liječnici nude niz tretmana koji sežu od terapije lijekovima do minimalno invazivnih postupaka i kirurških intervencija.

 

Lijekovi

 

Pri liječenju unutarnjih hemoroida liječnici često propisuju različite lijekove, koji mogu uključivati:

  • Kreme, masti i čepići: Ovi proizvodi obično sadrže hidrokortizon ili lidokain, koji smanjuju upalu i ublažavaju bol. Mogu se koristiti za kratkotrajno ublažavanje simptoma;
  • Oralni lijekovi: ponekad se propisuju lijekovi protiv bolova ili protuupalni lijekovi kako bi se smanjila nelagoda;
  • Flebotonici: Ovi lijekovi poboljšavaju tonus vena i smanjuju upalu. Posebno su korisni kod kroničnih hemoroida.

 

Minimalno invazivni zahvati

 

Kada lijekovi nisu dovoljni, sljedeći korak su minimalno invazivni zahvati. Oni uključuju:

  • Podvezivanje gumenom trakom: Ovaj postupak uključuje postavljanje malih gumenih traka oko baze hemoroida. Time se prekida dotok krvi i hemoroidi otpadaju nakon nekoliko dana. Podvezivanje gumenom trakom učinkovito je za hemoroide drugog i trećeg stupnja;
  • Skleroterapija: Skleroterapija uključuje ubrizgavanje kemikalije u hemoroide koja uzrokuje skupljanje vena i hemoroid nestaje. Ovaj postupak je bezbolan i pogodan za manje hemoroide;
  • Infracrvena koagulacija: Ovaj postupak koristi infracrveno svjetlo za spaljivanje tkiva hemoroida. Time se prekida dotok krvi i hemoroidi se smanjuju. Zahvat je brz i minimalno invazivan;

 

3. Kirurško liječenje unutarnjih hemoroida

 

Kirurško liječenje unutarnjih hemoroida primjenjuje se kada druge metode nisu učinkovite ili su hemoroidi u poodmakloj fazi. Kirurške intervencije nude trajno olakšanje, ali također zahtijevaju dulje razdoblje oporavka i mogu biti povezane s većim rizikom od komplikacija.

 

Ovdje su glavne kirurške metode koje se koriste za liječenje unutarnjih hemoroida:

 

Hemoroidektomija

 

Hemoroidektomija je najtradicionalnija i najraširenija kirurška metoda za uklanjanje unutarnjih hemoroida. Postupak uključuje kiruršku eksciziju hemoroidalnog tkiva. Ova tehnika je posebno učinkovita za velike i tvrdokorne hemoroide koji ne reagiraju na druge tretmane.

 

Vrste hemoroidektomije

  • Otvorena hemoroidektomija: ovom metodom hemoroidi se izrezuju, a rane se ostavljaju otvorene za prirodno zacjeljivanje. Ovaj pristup smanjuje rizik od infekcije, ali može biti povezan s duljim razdobljem boli i oporavka;
  • Zatvorena hemoroidektomija: Rane se zašiju šavovima nakon izrezivanja hemoroida. Ova metoda može ubrzati oporavak, ali nosi i veći rizik od infekcije.

 

Postupak i oporavak

Hemoroidektomija se obično izvodi u općoj ili regionalnoj anesteziji. Pacijenti mogu osjetiti značajnu bol nakon zahvata, koja se rješava lijekovima protiv bolova. Oporavak može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o pojedinačnom slučaju i vrsti hemoroidektomije.

 

Hemoroidopeksija (postupak spajanja)

 

Hemoroidopeksija, također poznata kao postupak spajanja, manje je invazivna kirurška opcija. Ovaj postupak uključuje korištenje posebnog alata (spajalice) koji uklanja dio hemoroidalnog tkiva, a ostatak spaja na mjesto u analnom kanalu.

Prednosti hemoroidopeksije

  • Manje boli: pacijenti obično osjećaju manje boli nakon zahvata u usporedbi s tradicionalnom hemoroidektomijom;
  • Brži oporavak: Razdoblje oporavka je kraće, što omogućuje brži povratak normalnim aktivnostima.

 

Postupak i oporavak

Postupak klamanja izvodi se u općoj ili regionalnoj anesteziji. Oporavak je obično brži, a većina pacijenata se oporavi unutar jednog do dva tjedna. Bolovi i nelagoda su manjeg intenziteta, a rizik od komplikacija manji.

 

Laserska kirurgija

 

Laserska kirurgija je moderna tehnika u kojoj se laserskom zrakom isparava ili izrezuje hemoroidalno tkivo. Ovaj postupak nudi brojne prednosti, uključujući minimalnu bol, manje krvarenja i brži oporavak.

 

Prednosti laserske kirurgije

  • Preciznost: Laser omogućuje precizno rezanje tkiva uz minimalno oštećenje okolnih struktura;
  • Minimalna invazivnost: zahvat je manje invazivan i obično zahtijeva kraće razdoblje oporavka;
  • Nizak rizik od komplikacija: Rizik od infekcija i drugih komplikacija manji je u usporedbi s tradicionalnim kirurškim metodama.

 

Postupak i oporavak

Laserska kirurgija obično se izvodi u lokalnoj ili općoj anesteziji. Bolesnici se mogu brzo oporaviti, često unutar nekoliko dana. Liječnici mogu preporučiti upotrebu lijekova protiv bolova i održavanje dobre higijene kako bi se olakšao oporavak.

 

Moguće komplikacije kirurškog liječenja

 

Unatoč visokoj učinkovitosti kirurških metoda, one mogu biti povezane s mogućim komplikacijama, uključujući:

  • Bol: Kirurški zahvati obično su povezani s postoperativnom boli, koja može zahtijevati upotrebu lijekova protiv bolova;
  • Krvarenje: Krvarenje je česta komplikacija, osobito kod tradicionalne hemoroidektomije;
  • Infekcija: unatoč mjerama opreza, infekcije se mogu razviti nakon operacije;
  • Problemi s mokrenjem: U rijetkim slučajevima pacijenti mogu imati poteškoće s mokrenjem nakon postupka.

 

Dugoročna prognoza

 

Kirurško liječenje unutarnjih hemoroida mnogim pacijentima nudi trajno olakšanje. Nakon uspješne kirurške intervencije, pacijenti obično dožive značajno poboljšanje simptoma i smanjenje hemoroida. Međutim, održavanje zdravog načina života, uključujući prehranu bogatu vlaknima i redovitu tjelesnu aktivnost, ključno je za sprječavanje recidiva.

 

4. Prevencija unutarnjih hemoroida

 

Održavanje zdrave prehrane

Jedna od najvažnijih strategija za sprječavanje unutarnjih hemoroida je održavanje prehrane bogate vlaknima. Vlakna povećavaju volumen i mekoću stolice, što olakšava njen prolaz kroz crijeva i smanjuje potrebu za naprezanjem prilikom defekacije. Preporučeni izvori vlakana uključuju:

  • Voće (jabuke, kruške, maline);
  • Povrće (brokula, mrkva, artičoka);
  • Cjelovite žitarice (zobene pahuljice, smeđa riža, kruh od cjelovitih žitarica);
  • Mahunarke (grah, leća, slanutak);
  • Orašasti plodovi i sjemenke.

 

Održavanje dobre hidratacije

 

Održavanje dobre hidratacije

Pijenje dovoljno vode važno je za sprječavanje zatvora. Dehidracija može dovesti do tvrde, suhe stolice koja otežava defekaciju i povećava pritisak na rektalne vene. Konzumirajte najmanje 2 litre vode dnevno.

 

Redovita tjelesna aktivnost

Redovita tjelesna aktivnost poboljšava rad probavnog sustava i smanjuje rizik od zatvora. Posebno su korisne tjelovježbe poput hodanja, plivanja i lagane aerobne vježbe. Tjelesna aktivnost također pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, što smanjuje pritisak na vene u rektumu.

 

Izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i stajanja

Dugotrajno sjedenje ili stajanje može povećati pritisak na vene u rektumu i anusu. Ako vaš posao zahtijeva dugotrajno sjedenje, pravite česte pauze kako biste se kretali i rastezali. Upotreba mekanog jastuka ili posebnog jastučića za hemoroide također može pomoći u ublažavanju pritiska.

 

Po potrebi pravilne navike hodanja

Pravilna stolica može značajno smanjiti rizik od unutarnjih hemoroida. Evo nekoliko preporuka:

  • Nemojte odgađati: nemojte zadržavati stolicu kada osjetite potrebu za korištenjem toaleta. Zadržavanje može uzrokovati stvrdnjavanje stolice i otežati pražnjenje crijeva;
  • Izbjegavajte naprezanje: pokušajte izbjeći snažno naprezanje tijekom pražnjenja crijeva. Naprezanje povećava pritisak na rektalne vene i može dovesti do hemoroida;
  • Kratke sesije: Svedite vrijeme provedeno na WC-u na minimum. Dugotrajno sjedenje na WC školjki može povećati pritisak na rektalne vene.

 

Održavanje dobre higijene

Održavanje dobre higijene u području anusa važno je za sprječavanje iritacija i infekcija koje mogu pridonijeti razvoju hemoroida. Koristite vlažne maramice ili toaletni papir koji ne sadrži mirise i alkohol. Redovite sjedeće kupke također mogu pomoći u održavanju čistoće i ublažiti nelagodu.

 

Zaključak

 

Liječenje unutarnjih hemoroida zahtijeva kombinaciju zdravih navika i, ako je potrebno, liječničku intervenciju. Od promjene prehrane i načina života do minimalno invazivnih postupaka i kirurških intervencija, postoje mnoge učinkovite metode za rješavanje ovog problema.

Važno je na vrijeme prepoznati simptome i poduzeti odgovarajuće korake za liječenje i prevenciju. Konzultacija s liječnikom neophodna je za odabir najprikladnijeg tretmana prema individualnim potrebama. Pravilnim pristupom i njegom možete postići značajno olakšanje i poboljšati kvalitetu svog života.

 

IZVORI:

1. WebMD: Hemorrhoids: Symptoms, Causes, and Treatment (25.05.2024)
2. Healthline: Causes of Hemorrhoids and Tips for Prevention (25.05.2024)
3. Mayo Clinic: Hemorrhoids: Symptoms (25.05.2024)