Hemoroidi su čest problem koji može uzrokovati značajnu nelagodu i bol. Iako postoje brojni medicinski tretmani za hemoroide, mnogi se ljudi okreću prirodnim metodama i biljkama za ublažavanje simptoma i dugoročno liječenje.

 

U ovom članku ćemo pogledati različite biljke koje mogu pomoći kod hemoroida, kućne recepte i korisne savjete za prevenciju.

 

1. Ljekovita svojstva bilja

 

Protuupalna svojstva

 

Mnoge biljke sadrže prirodne protuupalne spojeve koji mogu pomoći smanjiti oticanje i upalu hemoroida. Primjeri takvih biljaka su kamilica, hamamelis i divlji kesten. Ove se biljke mogu koristiti u obliku čajeva, obloga, krema ili masti za lokalnu primjenu.

 

Analgetska svojstva

 

Neke biljke imaju umirujuća i ublažavajuća svojstva koja mogu ublažiti bol i nelagodu povezanu s hemoroidima. Aloe vera je, primjerice, poznata po svom umirujućem učinku i može se koristiti za izravnu primjenu na zahvaćeno područje.

 

Adstringentna svojstva

 

Adstringentna svojstva određenih biljaka mogu pomoći u smanjenju krvarenja i ubrzati obnavljanje tkiva. Hamamelis je jedna od najpopularnijih biljaka s takvim svojstvima i često se koristi u raznim oblicima za liječenje hemoroida.

 

Sigurnost i učinkovitost

 

Liječenje hemoroida ljekovitim biljem smatra se sigurnim i ima malo nuspojava, osobito u usporedbi s lijekovima ili operacijom. Međutim, važno je posavjetovati se s liječnikom prije početka bilo kakvog liječenja biljem, osobito ako uzimate druge lijekove ili imate bilo kakvih zdravstvenih problema.

 

Redovita uporaba

 

Redovita uporaba ljekovitog bilja kao dio svakodnevne njege zdravlja ne samo da može pomoći u ublažavanju simptoma hemoroida, već i spriječiti njihov nastanak.

 

2. Koje biljke se mogu koristiti za liječenje hemoroida?

 

Različite biljke koje se koriste za liječenje hemoroida nude mnoge mogućnosti za ublažavanje simptoma i pomoć pri oporavku.

 

U ovom odjeljku detaljno ćemo pogledati neke od najučinkovitijih biljaka i njihova korisna svojstva.

 

1. Kamilica

Kamilica (Matricaria chamomilla) jedna je od najčešće korištenih biljaka za liječenje hemoroida. Sadrži flavonoide i eterična ulja koja imaju protuupalna i umirujuća svojstva. Kamilica se može koristiti u obliku čaja, obloga ili dodataka toplim kupkama. Pomaže smanjiti upalu i ublažiti svrbež i bol.

 

2. Aloe vera

Aloe vera (Aloe barbadensis) poznata je po svojim ljekovitim i umirujućim svojstvima. Aloe vera gel sadrži brojne aktivne sastojke, uključujući polisaharide, koji potiču obnovu tkiva i smanjuju upalu. Aloe vera se nanosi izravno na zahvaćeno područje kako bi se ublažili simptomi hemoroida.

 

3. Divlji kesten

 

Divlji kesten

 

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum) još je jedna učinkovita biljka za liječenje hemoroida. Sadrži escin koji jača stijenke vena i poboljšava cirkulaciju krvi. Divlji kesten se može uzimati u obliku čaja, kapsula ili topikalnih krema. Posebno je koristan za smanjenje edema i poboljšanje tonusa vena.

 

4. Hamamelis

Hamamelis (Hamamelis virginiana) naširoko se koristi za liječenje hemoroida. Sadrži tanine i flavonoide koji smanjuju krvarenje i upale. Hamamelis se može koristiti u obliku obloga, krema ili masti koje se nanose izravno na hemoroide.

 

5. Kurkuma

Kurkuma (Curcuma longa) snažan je antioksidans i protuupalno sredstvo. Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, pomaže smanjiti upalu i ublažiti bol. Kurkuma se može dodavati hrani ili koristiti kao pasta za vanjsku primjenu na hemoroide.

 

6. Stolisnik

Stolisnik (Achillea millefolium) još je jedna vrijedna biljka za liječenje hemoroida. Stolisnik pomaže smanjiti upalu i zaustaviti krvarenje, što ga čini korisnim za ublažavanje simptoma. Može se koristiti u obliku čaja, obloga, masti ili kao dodatak toplim kupkama.

 

3. Kućni recepti za liječenje hemoroida biljem

 

Kućni lijekovi s biljem nude jednostavne i pristupačne metode za ublažavanje simptoma hemoroida.

 

U ovom dijelu ćemo pogledati neke od najučinkovitijih recepata koji se mogu pripremiti i koristiti kod kuće.

 

1. Čaj od kamilice

 

2-3 žličice osušenih cvjetova kamilice potopite u 250 ml vruće vode oko 10 minuta. Procijedite čaj i ostavite da se ohladi. Umočite čistu krpu ili gazu u čaj i stavljajte kao oblog na oboljelo mjesto 10-15 minuta nekoliko puta dnevno.

 

2. Aloe vera gel

 

Odrežite svježi list biljke i ekstrahirajte gel. Nanesite gel izravno na hemoroide dva puta dnevno.

 

3. Pasta od kurkume

 

Pasta od kurkume

 

Pomiješajte 1 čajnu žličicu kurkume s dovoljno vode da dobijete gustu pastu. Nanesite pastu na zahvaćeno područje i ostavite 15-20 minuta prije ispiranja toplom vodom. Ponovite postupak dva puta dnevno za najbolje rezultate.

 

4. Oblozi s hamamelisom

 

Natopite čistu krpu ili pamučni jastučić ekstraktom hamamelisa i nanesite na hemoroide 10-15 minuta. Ovaj postupak ponavljajte nekoliko puta dnevno.

 

5. Tave s divljim kestenom

 

Dodajte 1-2 žlice osušenog divljeg kestena u litru kipuće vode i ostavite da stoji 10-15 minuta. Procijedite tekućinu i dodajte je u toplu vodu u tavi. Sjednite u ovoj kadi 15-20 minuta, ponavljajući postupak dva puta dnevno.

 

6. Čaj i oblozi od stolisnika

 

Sastojci:

  • 1-2 žličice osušenog stolisnika
  • 250 ml tople vode

 

Osušeni stolisnik kuhajte na pari u vrućoj vodi oko 10 minuta. Procijedite čaj i ostavite da se ohladi. Piti dva puta dnevno po jednu šalicu čaja.

Čaj možete koristiti i kao osnovu za obloge. U ohlađeni čaj umočite čistu krpu ili gazu i nekoliko puta dnevno držite 10-15 minuta na oboljelom mjestu. Ponovite postupak nekoliko puta dnevno za najbolje rezultate.

 

Važne preporuke

 

Pri korištenju kućnih recepata za liječenje hemoroida ljekovitim biljem važno je pridržavati se nekih osnovnih preporuka:

  • Uvijek koristite čist pribor i materijale kako biste spriječili infekciju;
  • Posavjetujte se s liječnikom ako se simptomi ne poprave ili pogoršaju unatoč kućnom liječenju. Ne zaboravite da su ovi recepti za ublažavanje simptoma i nisu zamjena za profesionalni medicinski tretman kada je to potrebno.

 

Zaključak

 

Liječenje hemoroida ljekovitim biljem siguran je i učinkovit način ublažavanja simptoma i sprječavanja njihovog ponovnog pojavljivanja. Korištenje biljaka poput kamilice, aloe vere, divljeg kestena, hamamelisa, stolisnika i kurkume može značajno poboljšati vaše stanje.

 

U kombinaciji s pravilnom prehranom, tjelesnom aktivnošću i dobrom higijenom, ove vam metode mogu pomoći u liječenju hemoroida i spriječiti buduće probleme.

 

IZVORI:

1. Harvard Health: Natural remedies for hemorrhoids (26.05.2024)
2. Healthline: Hemorrhoids Home Remedies and OTC Treatment (25.05.2024)