Hemoroidi su natečene i upaljene vene u anusu i rektumu koje mogu uzrokovati bol, svrbež i krvarenje. Oni su dio normalne ljudske anatomije, ali kada se upale ili nateknu, mogu uzrokovati značajnu nelagodu.

Hemoroidi se dijele na dvije vrste - unutarnje i vanjske. U današnjem članku ćemo pogledati glavne uzroke i čimbenike njihove pojave.

 

Što uzrokuje hemoroide?

 

Hemoroide mogu uzrokovati različiti čimbenici koji povećavaju pritisak na vene u području rektuma i anusa.

 

Ovo su neki od njih:

 

1. Zatvor i naprezanje tijekom pražnjenja crijeva

 

Zatvor je jedan od glavnih čimbenika rizika za razvoj hemoroida. Kada je stolica tvrda i suha, otežava pražnjenje crijeva, što opterećuje i povećava pritisak na vene u rektumu i anusu. Ovaj pritisak može uzrokovati širenje vena i upalu, što dovodi do stvaranja hemoroida. Naprezanje pri pražnjenju crijeva oštećuje strukturu vena, što može dovesti do česte pojave hemoroida (kroničnog problema).

 

2. Dijeta s malo vlakana

 

Vlakna pomažu u formiranju meke i glomazne stolice, što olakšava prolazak kroz crijeva i smanjuje potrebu za naprezanjem tijekom pražnjenja crijeva. Nedostatak vlakana u prehrani dovodi do tvrde i suhe stolice koja uzrokuje zatvor i naprezanje. Pretjerana konzumacija prerađene hrane, šećera i masti u kombinaciji s nedovoljnim unosom tekućine također može pridonijeti razvoju hemoroida.

 

3. Sjedilački način života

 

Dugotrajno sjedenje, osobito na tvrdim podlogama, povećava pritisak na vene u anusu i rektumu. To može dovesti do njihovog širenja i upale. Nedostatak tjelesne aktivnosti također usporava peristaltiku crijeva, što povećava rizik od zatvora.

 

4. Trudnoća

 

Trudnoća

 

Trudnoća značajno povećava rizik od razvoja hemoroida. Rastuća maternica vrši pritisak na vene u području zdjelice i donjem dijelu trbuha, što otežava cirkulaciju krvi i uzrokuje širenje vena. Hormonalne promjene tijekom trudnoće također igraju ulogu, opuštaju stijenke vena i čine ih sklonijima širenju i upalama. Zatvor, koji često prati trudnoću zbog hormonalnih promjena i smanjene tjelesne aktivnosti, dodatno povećava rizik od hemoroida.

 

5. Prekomjerna težina

 

Prekomjerna težina stvara dodatni pritisak na vene u donjem dijelu tijela, uključujući vene u anusu i rektumu. Gubitak težine zdravom prehranom i redovitom tjelovježbom može spriječiti hemoroide i poboljšati cjelokupno zdravlje.

 

6. Napredna dob

 

Kako starimo, rizik od razvoja hemoroida raste. To je zbog slabljenja tkiva koje podržavaju vene u rektumu i anusu. S vremenom ta tkiva gube svoju elastičnost i postaju sklonija širenju i upali. Starije osobe često pate od kroničnog zatvora i drugih probavnih problema, koji također pridonose razvoju hemoroida.

 

7. Genetska predispozicija

 

Ako postoji obiteljska povijest hemoroida, veća je vjerojatnost da ćete razviti isto stanje. Nasljedni čimbenici mogu uključivati ​​slabost venskih stijenki ili sklonost zatvoru.

 

8. Kronični proljev

 

Kronični proljev može biti jednako štetan za vene u analnom području kao i zatvor. Stalna iritacija i upala anusa uzrokovana čestim pražnjenjem crijeva može povećati pritisak na vene. Kronični proljev može biti posljedica različitih stanja kao što su upalne bolesti crijeva, infekcije ili intolerancija na određene namirnice.

 

9. Teški fizički napor

 

Teški fizički napor

 

Teški fizički napori, osobito ako se ne izvode pravilno, opterećuju vene u anusu i rektumu. Zanimanja ili aktivnosti koje uključuju često i intenzivno dizanje utega, poput građevine, dizanja utega ili čak čestih kućanskih poslova, mogu značajno povećati rizik od hemoroida.

 

10. Dugotrajno sjedenje na WC školjki

 

Dugotrajno sjedenje na WC školjki može povećati pritisak na vene u analnom području, pogotovo ako se to vrijeme produži zbog čitanja knjige, korištenja mobilnih uređaja ili jednostavno zato što je osoba rastresena. Ograničite vrijeme koje provodite sjedeći na prijestolju.

 

Simptomi hemoroida

 

Hemoroidi mogu uzrokovati različite simptome koji se razlikuju po težini i trajanju. Razumijevanje ovih simptoma može pomoći u pravodobnoj dijagnozi i liječenju:

 

  • Bol i nelagoda - bol se obično osjeća u području anusa, osobito tijekom pražnjenja crijeva;
  • Svrbež i iritacija – svrbež je čest simptom uzrokovan iritacijom kože oko anusa. Ova iritacija može biti posljedica curenja sluzi ili djelomičnog pražnjenja crijeva. Češanje područja koje svrbi može pogoršati stanje i dovesti do upale i infekcije;
  • Krvarenje – Krvarenje je jedan od najčešćih simptoma hemoroida. Obično se pojavljuje kao jarko crvena krv na toaletnom papiru ili u WC-u nakon pražnjenja crijeva. Uporno krvarenje može dovesti do anemije, što zahtijeva liječničku pomoć;
  • Oteklina – vanjski hemoroidi se mogu osjetiti kao tvrde kvržice koje su bolne na dodir. Ovo oticanje može biti uzrokovano upalom i nakupljanjem krvi u venama;
  • Sluz u stolici.

 

Prevencija i liječenje

 

Prevencija i liječenje hemoroida uključuje različite strategije koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma i spriječiti buduće probleme:

 

1. Zdrava prehrana

 

Uključivanje dovoljno vlakana u vašu prehranu pomaže olakšati rad crijeva i spriječiti zatvor. Vlakna se mogu dobiti kroz voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke. Osim toga, važno je piti dovoljno vode kako bi tijelo bilo hidrirano i kako bi se olakšala probava.

 

2. Redovita tjelesna aktivnost

 

Redovita tjelesna aktivnost važna je za održavanje zdravog probavnog sustava i sprječavanje zatvora. Vježbe poput hodanja, trčanja, plivanja i joge mogu potaknuti rad crijeva i smanjiti pritisak na vene u rektumu i anusu.

 

3. Održavanje zdrave težine

 

Održavanje zdrave težine

 

Održavanje zdrave težine ključno je za prevenciju hemoroida. To se može postići uravnoteženom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću.

 

4. Pravilna higijena u području anusa

 

Korištenje mekog toaletnog papira i izbjegavanje mirisnih proizvoda može smanjiti rizik od iritacije. U nekim slučajevima može pomoći korištenje vlažnih maramica bez alkohola ili nježnih sredstava za čišćenje.

 

5. Promjene načina života

 

Uzmite redovite pauze ako radite uglavnom sjedeći. Izbjegavajte dugotrajno sjedenje na WC školjki i teške fizičke napore.

 

6. Medicinski liječenje

 

Ako se simptomi hemoroida ne poboljšaju kućnim lijekovima, potrebna je konzultacija s liječnikom. Postoje različiti medicinski postupci i lijekovi koji mogu pomoći u liječenju hemoroida:

  • Lijekovi - kreme, masti i čepići koji sadrže hidrokortizon ili druge protuupalne sastojke mogu ublažiti bol i svrbež;
  • Minimalno invazivni zahvati - podvezivanje gumenom trakom, skleroterapija i infracrvena koagulacija;
  • Kirurški zahvati - u teškim slučajevima može biti potrebna hemoroidektomija (uklanjanje hemoroida) ili hemoroidopeksija (fiksacija hemoroida).

 

Hemoroidi su čest problem koji može biti bolan i neugodan. Razumijevanje njihovih uzroka i poduzimanje preventivnih mjera može pomoći smanjiti rizik i ublažiti simptome.

 

Održavanje zdravog načina života, redovita tjelesna aktivnost i pravilna higijena ključni su za očuvanje zdravlja i prevenciju hemoroida.

 

IZVORI:

1. WebMD: Hemorrhoids: Symptoms, causes and treatment (27,05,2024)
2. Healthline: Causes of Hemorrhoids and Tips for Prevention (27,05,2024)