Hemoroidi su jedna od najčešćih anorektalnih bolesti od koje boluju milijuni ljudi diljem svijeta. Nastaju kada vene u rektumu i anusu nateknu i prošire se. Ovo povećanje može biti uzrokovano nizom čimbenika, uključujući povećani pritisak u području zdjelice i rektuma.

 

Zašto trudnoća povećava rizik od hemoroida?

 

Trudnoća je vrijeme značajnih fizičkih i hormonalnih promjena koje mogu utjecati na različite aspekte zdravlja žene. Jedan od čestih problema tijekom trudnoće su hemoroidi.

 

Pogledajmo pobliže razloge povećanog rizika od hemoroida tijekom trudnoće:

 

1. Fizički pritisak

 

Jedan od glavnih razloga povećanog rizika od hemoroida tijekom trudnoće je fizički pritisak koji rastuća maternica vrši na vene zdjelice. Kako se veličina i težina fetusa povećavaju, pritisak u donjem dijelu majčina tijela značajno raste. Taj pritisak može spriječiti normalan protok krvi i uzrokovati oticanje vena u rektumu i anusu.

 

2. Hormonalne promjene

 

Značajnu ulogu u nastanku hemoroida imaju i hormonalne promjene tijekom trudnoće. Hormon progesteron, koji se u trudnoći stvara u većim količinama, opuštajuće djeluje na stijenke krvnih žila. To može uzrokovati širenje vena i povećati vjerojatnost hemoroida. Osim toga, progesteron može usporiti rad crijeva, što povećava rizik od zatvora - još jednog čimbenika koji pridonosi hemoroidima.

 

3. Smanjena tjelesna aktivnost

 

Mnoge trudnice smanjuju tjelesnu aktivnost zbog nelagode ili zdravstvenih razloga. Smanjena aktivnost može usporiti cirkulaciju krvi i pridonijeti razvoju hemoroida. Redovita tjelesna aktivnost važna je za održavanje normalne cirkulacije i sprječavanje zatvora.

 

4. Povećani volumen krvi

 

Tijekom trudnoće, volumen krvi u tijelu žene značajno se povećava kako bi se podržao razvoj fetusa. Ova povećana količina krvi stvara dodatni pritisak na krvne žile, uključujući vene u području zdjelice.

 

5. Uloga procesa rađanja

 

Sam proces poroda, osobito ako je dugotrajan i zahtijeva intenzivno naprezanje, može dovesti do pojave ili pogoršanja hemoroida. Pritisak i napetost tijekom poroda mogu povećati pritisak na rektalne vene, uzrokujući njihovo oticanje.

 

Simptomi hemoroida

 

Simptomi hemoroida kod trudnica mogu varirati ovisno o težini stanja i individualnim karakteristikama tijela:

  • Bol i nelagoda – jedan od najčešćih simptoma hemoroida je bol. Može biti blaga do teška i obično se osjeća oko anusa. Bol se često pogoršava pri defekaciji, dugotrajnom sjedenju ili tjelesnom naporu;
  • Svrbež i iritacija - svrbež je obično posljedica upale i oticanja vena, kao i iritacije kože oko anusa;
  • Krvarenje - krvarenje može biti malo ili značajno i često je bezbolno, ali njegovo prisustvo zahtijeva pažnju i konzultaciju s liječnikom;
  • Oticanje i stvaranje kvržica - kod vanjskih hemoroida često se opaža oticanje i stvaranje tvrdih kvržica oko anusa. Ove kvržice mogu biti osjetljive i bolne na dodir. Otok može uzrokovati značajnu nelagodu i otežati dnevne aktivnosti poput sjedenja i hodanja;
  • Iscjedak i vlaženje - neke žene mogu primijetiti pojačanu vlažnost i iscjedak oko anusa, što je povezano s upalom hemoroida. Ova vlaga može dovesti do dodatne iritacije i svrbeža.

 

Prevencija hemoroida tijekom trudnoće

 

Prevencija hemoroida tijekom trudnoće moguća je s nekoliko jednostavnih, ali učinkovitih mjera. Ove strategije mogu pomoći u smanjenju rizika i olakšati potencijalnu nelagodu.

 

1. Održavanje zdrave prehrane

 

Prehrana ima ključnu ulogu u prevenciji hemoroida. Evo nekoliko osnovnih preporuka:

  • Jedite hranu bogatu vlaknima – voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke izvrsni su izvori vlakana. Vlakna potiču probavu i olakšavaju defekaciju, čime se smanjuje rizik od zatvora, a time i hemoroida;
  • Izbjegavanje rafinirane i prerađene hrane – bijeli kruh, tjestenina i slatkiši mogu pogoršati zatvor. Izbjegavajte ih ili ih konzumirajte umjereno;
  • Hidratacija - pijte puno vode tijekom dana. Adekvatna hidratacija pomaže omekšati stolicu i olakšati njen prolaz kroz probavni trakt.

 

Održavanje zdrave prehrane

 

2. Pravilna higijena i njega područja

 

Održavanje dobre higijene može spriječiti hemoroide i ublažiti nelagodu:

  • Nježno čišćenje - nakon odlaska na WC koristite vlažne maramice bez mirisa ili vodu za čišćenje anusa. Izbjegavajte agresivne sapune i mirisne proizvode koji mogu iritirati kožu;
  • Tople kupke – kratke tople kupke mogu pomoći smanjiti upalu i ublažiti simptome. Potopite se u kadu 10-15 minuta nekoliko puta dnevno ako je potrebno.

 

3. Više pažnje pri odlasku na WC

 

Navike također mogu igrati važnu ulogu u prevenciji hemoroida:

  • Izbjegavanje naprezanja – nemojte se pretjerano naprezati tijekom pražnjenja crijeva. Pritisak može uzrokovati oticanje rektalnih vena i stvaranje hemoroida;
  • Idite po potrebi redovito – pokušajte uspostaviti uredan ritam pražnjenja. Ne zadržavajte stolicu kada osjetite potrebu;
  • Prikladno držanje - koristite mali stolac pod nogama kada ste na zahodu. To može pomoći da bolje ispravite rektum i olakšate pražnjenje crijeva.

 

4. Smanjite stres i napetost

 

Stres može pogoršati mnoge zdravstvene probleme, uključujući hemoroide:

  • Tehnike opuštanja – vježbajte tehnike poput dubokog disanja, meditacije ili joge za smanjenje stresa i napetosti;
  • Dovoljno sna – dovoljno se odmarajte i spavajte. Adekvatan san pomaže tijelu da se oporavi i pravilno funkcionira.

 

5. Nosite prikladnu odjeću

 

Prava odjeća također može pomoći u prevenciji hemoroida. Izbjegavajte usku odjeću i donje rublje koje može vršiti pritisak na rektalno područje. Nosite labave i prozračne tkanine.

 

6. Izbjegavanje teških fizičkih napora

 

Težak fizički napor može povećati pritisak na vene zdjelice: ako je moguće, izbjegavajte podizanje teških predmeta. Ako morate podići nešto teško, koristite odgovarajuću tehniku ​​– savijte koljena i podižite nogama, a ne leđima.

 

Liječenje hemoroida tijekom trudnoće

 

Liječenje hemoroida tijekom trudnoće je delikatan proces, jer se mora voditi računa o sigurnosti i zdravlju majke i djeteta. Evo nekoliko pristupa liječenju hemoroida koji su sigurni i učinkoviti tijekom trudnoće:

 

1. Kućni lijekovi

 

Mnogi kućni lijekovi mogu pomoći u ublažavanju simptoma hemoroida:

  • Oblozi s ledom - primjenom hladnih obloga na zahvaćeno područje može se smanjiti oteklina i bol. Zamotajte led u ručnik i nanesite ga na hemoroide 10-15 minuta;
  • Higijena - održavajte područje oko anusa čistim i suhim. Za pranje koristite blage sapune i vodu bez mirisa. Izbjegavajte agresivne pokrete i trenje.

 

Kućni lijekovi

 

2. Proizvodi za lokalnu primjenu

 

Kreme i masti

Koristite kreme i masti koje sadrže sastojke koji su sigurni za trudnoću kao što su hamamelis ili hidrokortizon. Mogu ublažiti svrbež, bol i upalu.

 

Vlažne maramice

Za čišćenje nakon defekacije koristite hipoalergenske vlažne maramice bez alkohola i mirisa. Nježniji su od običnog toaletnog papira.

 

3. Lijekovi

 

Prije uzimanja bilo kojeg lijeka važno je posavjetovati se s liječnikom:

  • Sredstva za ublažavanje bolova - liječnik može preporučiti sigurne lijekove protiv bolova kao što je acetaminofen za ublažavanje bolova;
  • Laksativi: - u nekim slučajevima liječnik može propisati blage laksative ili dodatke vlaknima kako bi se spriječio zatvor.

 

Kada potražiti liječničku pomoć?

 

Iako se mnogi slučajevi hemoroida mogu liječiti kućnim lijekovima i promjenama načina života, postoje situacije u kojima je važno potražiti liječničku pomoć. Pravovremena konzultacija s liječnikom može spriječiti komplikacije i pružiti učinkovitije liječenje.

Evo kada biste trebali kontaktirati stručnjaka:

  • Jaka i nepodnošljiva bol koja se ne ublažava kućnim lijekovima ili uobičajenim lijekovima protiv bolova;
  • Obilno ili dugotrajno krvarenje;
  • Povećanje otekline i upale;
  • Promjena navika defekacije
  • Znakovi infekcije
  • Povijest bolesti hemoroida

 

Što očekivati ​​nakon poroda?

 

Nakon poroda, tijelo žene prolazi kroz mnoge promjene dok se oporavlja od trudnoće i poroda. Hemoroidi koji su se pojavili ili pogoršali tijekom trudnoće također mogu doživjeti promjene. Evo što možete očekivati ​​i kako se nositi s hemoroidima u ovom razdoblju:

 

1. Postupno ublažavanje simptoma

 

Mnoge žene smatraju da se njihovi simptomi hemoroida počnu smanjivati ​​nakon poroda. To je zbog smanjenja pritiska na vene zdjelice nakon rođenja djeteta. Međutim, važno je nastaviti s odgovarajućom njegom i mjerama prevencije.

 

2. Kontinuirana njega

 

Nastavite koristiti kućne lijekove i lokalne tretmane koji su bili učinkoviti tijekom trudnoće. Tople kupke, oblozi s ledom i kreme protiv hemoroida mogu pomoći u ublažavanju simptoma i ubrzanju oporavka.

 

3. Dijeta i hidracija

 

Nakon poroda važno je održavati zdravu prehranu bogatu vlaknima i piti puno vode. To će pomoći u održavanju redovitog pražnjenja crijeva i spriječiti zatvor, koji može pogoršati hemoroide.

 

4. Umjerena tjelesna aktivnost

 

Postupan nastavak tjelesne aktivnosti važan je za oporavak tijela nakon poroda. Počnite s laganim vježbama poput hodanja i istezanja, postupno povećavajući intenzitet i trajanje treninga.

 

5. Izbjegavajte dugotrajno sjedenje i stajanje

 

Pokušajte izbjegavati dugotrajno sjedenje ili stajanje, osobito u prvim tjednima nakon poroda. Ako morate dugo sjediti, koristite mekani jastuk kako biste smanjili pritisak na vene zdjelice.

 

6. Medicinska njega i pregledi

 

Ako se hemoroidi ne poboljšaju nakon poroda ili ako se simptomi pogoršaju, važno je konzultirati liječnika. Liječnik može predložiti specijaliziranije tretmane ili postupke ako je potrebno.

 

7. Posebna razmatranja za dojenje

 

Ako dojite, važno je da se posavjetujete sa svojim liječnikom prije upotrebe bilo kojeg lijeka protiv hemoroida kako biste bili sigurni da je siguran za vašu bebu. Mnoge lokalne kreme i masti su sigurne, ali uvijek je dobro provjeriti s liječnikom.

 

8. Obnova dna zdjelice

 

Nakon poroda važno je usredotočiti se na oporavak mišića dna zdjelice. Kegelove vježbe mogu pomoći u jačanju ovih mišića i spriječiti hemoroide. Obratite se svom liječniku ili fizioterapeutu za odgovarajuće vježbe.

 

9. Dugoročna prevencija

 

Nakon što se oporavite od poroda, nastavite voditi zdrav način života koji uključuje pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i pravilne higijenske navike. To će spriječiti ponovnu pojavu hemoroida u budućnosti.

 

Postporođajno razdoblje je vrijeme oporavka i prilagodbe ženskog tijela. Hemoroidi koji se razviju tijekom trudnoće često se počnu popravljati nakon poroda, ali stalna njega i prevencija važni su za potpuni oporavak.

Slijedite preporuke za kućne lijekove, vodite zdrav način života i ne oklijevajte potražiti liječničku pomoć ako je potrebno.

 

IZVORI:

1. Mayo Clinic: Pregnancy week by week (25.05.2024)
2. Healthline: What to Know About Pregnancy Hemorrhoids (25.05.2024)