Hemoroidi su čest problem koji može uzrokovati značajnu nelagodu. U ovom članku ćemo pogledati različite metode liječenja hemoroida.

 

1. Kako se hemoroidi liječe promjenom načina života?

 

Prvi i najvažniji korak u liječenju hemoroida je promjena načina života. To uključuje prilagodbu dnevnih navika i prehrane, čime se mogu ublažiti simptomi i spriječiti ponovna pojava hemoroida.

 

Povećan unos vlakana

 

Jedna od najvažnijih promjena je povećanje unosa vlakana. Vlakna pomažu omekšati stolicu, olakšavajući im prolazak kroz crijeva i smanjuju pritisak na hemoroide. Izvori vlakana uključuju voće poput jabuka i krušaka, povrće poput brokule i mrkve te cjelovite žitarice poput zobenih pahuljica i smeđe riže. Preporučeni dnevni unos vlakana za odrasle je između 25 i 30 grama.

 

Održavanje dobre hidratacije

 

Održavanje dobre hidratacije

 

Održavanje dobre hidratacije ključno je za sprječavanje zatvora i olakšavanje pražnjenja crijeva. Preporuča se piti najmanje osam čaša vode (oko 2 litre) dnevno. Voda pomaže probavi i održava stolicu mekom, što smanjuje pritisak na hemoroide i sprječava iritaciju.

 

Redovita tjelesna aktivnost

 

Redovita tjelesna aktivnost može spriječiti zatvor i poboljšati cirkulaciju u području zdjelice, što je važno za zdravlje vena. Vježbe poput hodanja i plivanja mogu biti osobito korisne. Važno je izbjegavati teške treninge snage, koji mogu povećati pritisak na vene u anusu i rektumu.

 

Održavanje zdrave težine

 

Prekomjerna težina može povećati pritisak na vene u području zdjelice, što može pridonijeti razvoju hemoroida. Održavanje zdrave težine putem uravnotežene prehrane i redovite tjelovježbe može smanjiti ovaj rizik.

 

Izbjegavanje dugotrajnog sjedenja

 

Dugotrajno sjedenje, osobito na tvrdim površinama, može povećati pritisak na anus i rektum, što može pogoršati simptome hemoroida. Ako radite za stolom, koristite ergonomsku stolicu i uzimajte redovite pauze za kretanje.

 

2. Kako liječiti hemoroide s kućnim lijekovima

 

Kućni lijekovi mogu biti učinkoviti u ublažavanju simptoma hemoroida i pružiti privremeno olakšanje dok se poduzimaju ozbiljnije mjere liječenja.

 

Lako su dostupni i mogu se primijeniti bez potrebe za specijaliziranom medicinskom intervencijom.

  • Sjedeće kupke - Sjedeće kupke su uranjanje u toplu vodu 10-15 minuta nekoliko puta dnevno. Ovaj postupak može pomoći smanjiti upalu i ublažiti bol. Topla voda poboljšava cirkulaciju krvi i ubrzava proces ozdravljenja. Važno je da voda nije prevruća, kako ne bi izazvala dodatnu iritaciju;
  • Hladni oblozi – stavljanje hladnih obloga na zahvaćeno područje može smanjiti oteklinu i bol. Ledeni oblozi ili oblozi koji se stavljaju 10-15 minuta mogu ublažiti svrbež i upalu. Uvijek koristite ručnik ili neki drugi oblik zaštite između leda i kože kako biste izbjegli ozebline;
  • Pravilna higijena - Održavanje analnog područja čistim i suhim ključno je za sprječavanje iritacije i infekcije. Korištenje nježnih vlažnih maramica bez mirisa umjesto toaletnog papira može pomoći u smanjenju iritacije. Nakon svake nužde važno je to područje isprati vodom i dobro osušiti;
  • Vježbe za dno zdjelice – vježbe za dno zdjelice, poput Kegelovih vježbi, mogu poboljšati cirkulaciju i ojačati mišiće oko anusa. To može spriječiti pogoršanje hemoroida i ublažiti simptome. Posebno su korisne za žene nakon poroda ili za osobe s kroničnim zatvorom.

 

3. Lijekovi

 

Lijekovi igraju važnu ulogu u ublažavanju simptoma hemoroida kada promjene načina života i kućni lijekovi nisu dovoljni. Ti se lijekovi mogu kupiti bez recepta ili ih prepisuje liječnik, a dolaze u različitim oblicima, uključujući kreme, masti, čepiće i oralne lijekove.

 

Čepići 

 

Čepići

 

Čepići su kruti pripravci koji se stavljaju u anus i tope, oslobađajući ljekovite tvari izravno u oboljelo mjesto. Posebno su učinkoviti kod unutarnjih hemoroida. Čepići obično sadrže iste aktivne sastojke kao kreme i masti, ali imaju prednost jer djeluju izravno na unutarnje hemoroide.

 

Oralni lijekovi protiv bolova

Oralni lijekovi protiv bolova, poput acetaminofena ili ibuprofena, mogu se koristiti za ublažavanje boli i upale. Korisni su kada je nelagoda općenitija i ne može se ublažiti samo lokalnim sredstvima.

 

Flebotonika

Flebotonici su skupina lijekova koji poboljšavaju tonus venske stijenke i koriste se za liječenje kronične venske insuficijencije i hemoroida. Sadrže sastojke poput diosmina i hesperidina koji poboljšavaju mikrocirkulaciju i smanjuju upalu. Phlebotonics se može uzimati u obliku tableta, a posebno je učinkovit za dugotrajno liječenje hemoroida.

 

Kortikosteroidi

Kortikosteroidi su snažni protuupalni lijekovi koji se mogu propisati za kratkotrajno liječenje jako upaljenih hemoroida. Treba ih koristiti s oprezom jer produljena uporaba može uzrokovati nuspojave poput stanjivanja kože.

 

Laksativi

Laksativi se mogu propisati ako je zatvor glavni čimbenik u razvoju hemoroida. Pomažu omekšati stolicu i olakšati izbacivanje, čime se smanjuje pritisak na hemoroide i sprječava iritacija.

 

4. Minimalno invazivni zahvati

 

Kada konzervativne metode i lijekovi ne uspiju ublažiti simptome hemoroida, minimalno invazivni postupci mogu ponuditi učinkovito rješenje. Ti su zahvati manje bolni i imaju kraće vrijeme oporavka od tradicionalnih operacija.

 

  • Podvezivanje gumicom: Podvezivanje gumicom jedan je od najčešće korištenih minimalno invazivnih postupaka za liječenje unutarnjih hemoroida. Postupak uključuje postavljanje malih gumenih traka oko baze hemoroida. Time se prekida dotok krvi u hemoroide, koji se zatim suše i otpadaju u roku od nekoliko dana.
  • Skleroterapija: U ovom postupku, kemijska otopina se ubrizgava u hemoroide, uzrokujući njihovo skupljanje i postupnu apsorpciju u tijelu.
  • Infracrvena koagulacija: Infracrvena koagulacija koristi infracrveno svjetlo za prekid dotoka krvi u hemoroide. Svjetlost je usmjerena na bazu hemoroida, uzrokujući stvaranje ožiljnog tkiva i smanjenje hemoroida.
  • Laserska terapija: Laserska terapija je suvremena metoda liječenja hemoroida koja koristi laserske zrake za koagulaciju hemoroidalnog tkiva. Laserska energija uzrokuje isparavanje vode u tkivima hemoroida, uzrokujući njihovo skupljanje i nestajanje. Laserska terapija je brza, učinkovita i ima minimalne nuspojave.
  • Doppler ultrazvučna koagulacija: Doppler ultrazvučna koagulacija je postupak koji koristi Doppler ultrazvuk za lociranje hemoroidalnih arterija. Arterije se tada koaguliraju pomoću topline, što smanjuje dotok krvi u hemoroide i uzrokuje njihovo skupljanje. Ovaj postupak je posebno učinkovit za liječenje većih hemoroida.
  • Krioterapija: Krioterapija je metoda kojom se hemoroidi liječe ekstremno niskim temperaturama. Zamrzavanje hemoroidalnog tkiva dovodi do njihove nekroze i naknadnog ispadanja. Krioterapija je učinkovita metoda, ali može uzrokovati više nelagode tijekom razdoblja oporavka od drugih minimalno invazivnih postupaka.

 

5. Kirurške metode

 

U slučajevima kada su hemoroidi teški ili kada druge metode liječenja ne uspiju, može biti potrebna kirurška intervencija. Kirurške metode su invazivnije, ali i učinkovitije za dugoročno olakšanje.

 

Hemoroidektomija

 

Hemoroidektomija je tradicionalna kirurška metoda za uklanjanje hemoroida. Zahvat uključuje uklanjanje viška tkiva koje uzrokuje krvarenje i bol. To je najučinkovitija metoda za liječenje teških hemoroida, posebno vanjskih hemoroida ili velikih unutarnjih hemoroida. Iako razdoblje oporavka može biti bolno, hemoroidektomija nudi dugoročno olakšanje.

 

Klamerica

 

Klamanje je manje invazivna metoda u usporedbi s hemoroidektomijom. Postupak uključuje korištenje posebnog alata koji uklanja dio hemoroidalnog tkiva dok šiva preostalo tkivo. Spajanjem se prekida dotok krvi u hemoroide, uzrokujući njihovo skupljanje i otpadanje. Ovaj postupak je manje bolan i ima kraće razdoblje oporavka od hemoroidektomije, ali može postojati veći rizik od ponovnog pojavljivanja hemoroida.

 

Hemoroidopeksija uz doppler ultrazvučno navođenje

 

Ovaj postupak koristi Doppler ultrazvuk za precizno lociranje hemoroidalnih arterija. Nakon što se identificiraju arterije, one se zašiju kako bi se prekinuo dotok krvi u hemoroide. Ova metoda je manje invazivna i rezultira manje boli i kraćim oporavkom. Dopplerom vođena hemoroidopeksija učinkovita je za liječenje velikih unutarnjih hemoroida i ima dobre dugoročne rezultate.

 

Laserska hemoroidektomija

 

Laserska hemoroidektomija

 

Laserska hemoroidektomija je moderna kirurška tehnika koja koristi lasersku energiju za uklanjanje hemoroida. Laser izaziva koagulaciju krvnih žila i smanjuje veličinu hemoroida. Prednosti laserske hemoroidektomije uključuju manje krvarenja, manje boli i brži oporavak. Ovaj postupak je pogodan za pacijente s manjim hemoroidima ili one koji preferiraju manje invazivne metode.

 

Trombektomija

 

Trombektomija je postupak kojim se liječe vanjski hemoroidi koji su trombozirali, tj. stvorio krvni ugrušak. Postupak uključuje mali rez i uklanjanje ugruška, što rezultira brzim ublažavanjem boli i smanjenjem otekline. Trombektomija je brzi zahvat koji se obično izvodi u lokalnoj anesteziji.

 

Fergusonova hemoroidektomija

 

Fergusonova hemoroidektomija slična je tradicionalnoj hemoroidektomiji, ali uključuje šivanje rana nakon uklanjanja hemoroida. To smanjuje rizik od krvarenja i infekcije i može ubrzati proces oporavka. Postupak je posebno učinkovit za liječenje kombiniranih vanjskih i unutarnjih hemoroida.

 

Ove kirurške metode nude pouzdano rješenje za teške slučajeve hemoroida i pružaju dugotrajno olakšanje. Odabir odgovarajuće metode ovisi o konkretnom slučaju i zahtijeva konzultacije s kvalificiranim kirurgom.

 

6. Kako spriječiti ponovnu pojavu hemoroida

 

Nakon uspješnog liječenja hemoroida važno je poduzeti mjere za sprječavanje njihovog ponovnog pojavljivanja. To se može postići promjenom načina života i pridržavanjem određenih preventivnih strategija.

 

  • Održavanje zdrave prehrane: preporuča se jesti raznovrsno voće, povrće, cjelovite žitarice i mahunarke. Uključivanje namirnica poput zobenih pahuljica, lanenih sjemenki i badema također može biti od pomoći;
  • Pijenje dovoljno vode: ono što smo već spomenuli, pokušajte piti najmanje 2 litre vode dnevno;
  • Redovita tjelesna aktivnost:
  • Izbjegavanje dugotrajnog sjedenja;
  • Izbjegavanje naprezanja prilikom defekacije: preporučamo odlazak na zahod pri prvom osjećaju potrebe kako bi se izbjeglo zadržavanje i stvrdnjavanje stolice. Korištenje stolice za noge tijekom pražnjenja crijeva može pomoći u održavanju pravilnog položaja koji olakšava prolazak stolice bez nepotrebnog naprezanja.
  • Održavanje zdrave težine.

 

Zaključak

 

Hemoroidi su čest i neugodan problem koji može izazvati značajnu nelagodu. Liječenje hemoroida uključuje različite pristupe, od promjene načina života i kućnih lijekova do lijekova, minimalno invazivnih postupaka i kirurških metoda.

Održavanje zdravog načina života koji uključuje uravnoteženu prehranu, dovoljan unos vode, redovitu tjelesnu aktivnost i pravilnu higijenu ključno je za sprječavanje ponovne pojave hemoroida.

Konzultacije s liječnikom važne su za odabir najprikladnije metode liječenja i osiguravanje dugotrajnog olakšanja i ugode.

 

IZVORI:

1. Healthline: Hemorrhoids Home Remedies and OTC Treatment (24.05.2024)
2. WebMD: Why Take a Sitz Bath? (24.05.2024)
3. WebMD: Hemorrhoids: Symptoms, Causes, and Treatment (25.05.2024)